Hogyan viselkedjünk és öltözködjünk egy esküvőn

Sziasztok! Nagy arányban szavaztátok meg azt, hogy írjak az esküvővel kapcsolatos viselkedési és öltözködési szokásokról. Nos ebben a blogban összeírtam nektek néhány hasznos tippet, amelyek garantáltan a hasznotokra fog válni a későbbiekben! No persze csak akkor, ha meg is fogadjátok ezeket :)

 


Öltözködés

Néhány szó az öltözködésről: Sok ember nem szereti az öltöny viselését esküvőn (pláne nyáron nem), ami teljesen érthető, nem mindenki érzi magát benne kényelmesen. Mindez természetesen ízlés kérdése. Senki sem várja el tőletek azt, hogy nyáron az 50 fokban nyakkendőben és zakóban vészeljétek át a tikkasztó hőséget csak azért, mert ez az elvárás.

Viszont ami elvárás, hogy igényesen és letisztultan öltözzetek fel! Ha vendégként vesztek részt az eseményen, akkor teljesen elfogadható az, ha egy szép, méretpontos hosszúujjú ingben és egy elegáns szövet/öltönynadrágban jelentek meg. Rövidnadrágban, pólóban és rövid ujjúingben illetlenség megjelenni!

Emellett fontos szem előtt tartani azt, hogy az esküvőt éppen milyen napszakban tartják meg. Nem mindegy, hogy kora reggeli vagy estébe nyúló ünnepségről van szó, mivel a ruháink színét, mintázatát is ezen tényezők alapján kell megválasztani. Délelőtt világosabb, délutánra sötétebb (de nem fekete!!!) színek ajánlottak.

Ugyanúgy nem mindegy az sem, hogy milyen évszakban tartják meg a ceremóniát. Nyáron a nagy meleg miatt hasznos lehet az, ha minél szellősebb anyagból készült ruhákat viselünk. Erre kiváló példa chambray, len vagy a "seersucker" anyagból készült ruha. Ha nincs ilyen anyagból készült formális/elegáns viseletetek (legyen az öltöny, ing nadrág stb.) akkor természetesen más anyagú ruhát is lehet viselni. A saját konfortunk megőrzése érdekében mellőzzük a műszálas ruhákat nyáron.

Sosem öltözzük túl a vőlegényt/menyasszonyt!!! Utóbbi értelemszerűen a hölgyekre vonatkozik, erre most különösebben nem térnék ki. Viszont ami fontos, hogy nem veszünk fel fekete, fehér vagy piros színű ruhát. A fehér szín inkább a hölgyekre vonatkozik, nem célszerű a menyasszony ruhájával megegyező színben ünnepelni. A fekete pedig a gyász színe. Nem temetünk senkit, mindenki ünnepelni megy oda. A „tiltott” színek közé tartozik a piros szín is. A piros szín árnyalatai túl karakteresek, figyelemfelkeltőek. A lényeg: ne viseljetek kirívó, feltűnést keltő ruhákat! Elsődlegesen a friss házaspár van a fókuszban, nem te.

Nem viselünk hajtókába bújtatott virágot! Az is a vőlegénynek és a "kitűntetett" résztvevőknek a dolga.

Ha bizonytalanok vagytok abban, hogy milyen stílusú esküvőről lesz szó, mindenképpen olvassátok el figyelmesen a meghívóban leírtakat. Az a legjobb, ha a pár feltűnteti a dresscode-ot a meghívóban, ez esetben kötelező jelleggel aszerint kell öltözködni. Ha pedig nincsen (már pedig ez is gyakran előfordul), nos akkor a már fentebb említett módon lehet öltözködni.

Jöjjön néhány inspiráció esküvői outfithez:





Viselkedés

Ami viszont még az öltözködésnél is fontosabb: az, hogy hogyan viselkedtek egy esküvőn. Csak hogy néhány dolgot említsek: először is érkezzetek mindig időben! A pontosság -pont ahogyan az élet más területein is- ebben az esetben is nagyon fontos. Másrészt nem illik túl korán távozni az esküvőről vagy a lagziról. Ezzel azt üzenitek, hogy nem vagytok kíváncsiak a házaspárra, csak azért mentek oda, hogy egy jót bulizzatok. Ilyet nem tanácsos csinálni.


A meghívót mindig figyelmesen olvassátok el! Apropó meghívó: mindig figyeljetek oda arra, hogy van-e valamilyen különleges kérése a párnak. A meghívóban taglalt kéréseket nektek vendégeknek kötelességetek betartani/követni. Továbbá fontos, hogy mindig jelezzetek vissza időben a házasodó párnak hogy jöttök-e az eseményre vagy sem. Ha nagyon fontos dolgotok van aznap, akkor inkább jó előrre jelezzétek a párnak, hogy nem tudtok részt venni. Ne legyen az, hogy csak 20 percre tudsz beugrani, mert éppen te így érsz rá aznap.

Ami tilos: ne érkezz meg olyan vendéggel, akit nem hívott meg a pár az esküvőre! A meghívóban mindig meg van említve a meghívottak száma vagy a neve. Ha konkrét családtagokról van szó, akkor ott értelemszerűen meg van adva, hogy ki jöhet. Ha az van, hogy xp és plusz 1 kísérő, akkor ti kötelesek vagytok kizárólag egy kísérővel érkezni! erre azért is van szükség, mert nem akarnak látni vadidegeneket az eseményen, plusz nem biztos, hogy minden embernek lesz elég hely, ha mindenki egyel több embert invitál meg a kelleténél.

Ne igyátok túl magatokat! Tudom, ez egy berögzött ősi magyar szokás, viszont ez nem egy rossz házibuli vagy egy sarki késdobáló, ahol gátlások nélkül bárhogyan viselkedhet az ember. Amúgy sem kellene a friss házaspár kedvét elrontani a modortalan, oda nem illő viselkedésünkkel. Felelősségteljesen fogyasszunk alkoholt!


Az esküvő nem a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy felelevenítsük a múltban történt kellemetlen dolgokat (pláne ha azok valamilyen kudarcot vallott párkapcsolathoz kötődnek). Ez az alkalom az ünneplésről szól! Ugyanígy kíméljétek meg az ünnepelteket a gúnyos, kéretlen megjegyzéseitektől! Ha nem tetszenek a virágok vagy ízléstelennek találjátok a menyasszony/vőlegény ruháját, akkor azt tartsátok magatokban.

Az ünnepség után bunkóság angolosan távozni. Mindig búcsúzzatok el a frissen házasodott pártól, mielőtt elhagynátok a helyszínt!

Ajándékozás

Ha ajándékról van szó, akkor általában pénzt és kisebb hasznos (akár ötletes) tárgyat, esetleg ajándékkártyát javasolt ajándékozni. Amit viszont nem szabad: nem illik mindenféle háztartási kellékeket (serpenyő, vasaló stb.), ruhákat és egyéb oda nem illő tárgyat ajándékozni. Ez nem egy lomtalanítás, tartsátok tiszteletben a friss házaspár értékrendjét! Mivel azért valamennyire ismeritek az adott pár ízlését/életmódját, ezért célszerű ehhez idomítani az ajándék és/vagy ajándék kártya vásárlást is. Például ha tudjátok azt, hogy a két fél szereti az extrém sportokat, akkor vesztek nekik valami extrém élményhez (pl: ejtőernyő, bungie jumping) köthető utalványt. Próbáljatok kreatív lenni e téren! 😊


Egy a fontos: az ajándék sosem maradhat el!

 

Stílusbakik

Nem terveztem felsorolni az összes létező öltözködési zsákutcát, amit egy esküvőn el lehet követni, viszont így zárásként beszúrnám az én „kedvenc” outfitemet:


NA EZT a mellény-nyakkendő-díszzsepi kombót semmilyen körülmények között ne viseljétek!

-Olivér


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések